Opening EYE Collectiecentrum

Terug
3 October 2022

Minister Jet Bussemaker opent op 16 september 2016 het EYE Collectiecentrum. Dit state-of-the-art depot met perfecte opslag- en bewaaromstandigheden in Amsterdam-Noord is een veilige en duurzame haven voor de EYE-collectie. Het EYE Collectiecentrum is ook een expertisecentrum voor professionals die zich bezighouden met filmconservering, restauratie en onderzoek. 

EYE Collectiecentrum

EYE Collectiecentrum is naast een depot ook een modern expertisecentrum waar een internationaal publiek van wetenschappers, filmmakers en studenten de collecties kan raadplegen. Het EYE Collectiecentrum is met zijn glazen pui ontworpen als een open, uitnodigend gebouw. In de EYE Study op de begane grond kunnen professionals terecht om films te kijken, te researchen en de overige collecties te raadplegen, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s, audiocollectie, bladmuziek en filmapparatuur.

Het centrum zal functioneren als laboratorium voor onderzoek naar en hergebruik van de collectie, met een eigen Artists/Scholars-in-Residence programma. De multifunctionele filmzaal met 30 stoelen zal onder meer worden ingezet voor bijeenkomsten met filmmakers, persvoorstellingen en academische workshops over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie, die uit ruim 40.000 films bestaat.

Het EYE Collectiecentrum biedt een duurzame oplossing voor de jarenlange problematiek rond de oude depots van EYE, die weinig efficiënt over diverse locaties in Noord-Holland waren verspreid. In het nieuwe Collectiecentrum zitten eindelijk drie werkterreinen samen onder één dak: conservering, restauratie en onderzoek.

WAD Archief Depots B.V. is opdrachtgever en founding partner van het EYE Collectiecentrum. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. De inrichting van het Collectiecentrum is mede mogelijk gemaakt door extra bijdragen van het ministerie van OCW, Gispen en Stichting Dioraphte. De activiteiten in het Collectiecentrum worden ondersteund door bijdragen van het ministerie van OCW, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de BankGiro Loterij en het Gieskes Strijbis Fonds.

Opening

Tijdens de opening van het EYE Collectiecentrum zijn er verschillende toespraken, optredens en rondleidingen. Aansluitend vindt de opening plaats van de tentoonstelling Celluloid – Tacita Dean, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Rosa Barba, Gibson & Recoder, in het museumgebouw op IJpromenade 1. Naast de minister zijn projectontwikkelaar WAD, architecten cepezed, stakeholders, pers en relaties van EYE aanwezig.