Oplevering aan EYE filmmuseum

Terug
3 October 2022

Sandra den Hamer, directeur van EYE Filmmuseum, ontving vanmiddag om 13.00 de sleutels van het EYE Collectiecentrum uit handen van Arjen Pels Rijcken van projectontwikkelaar WAD (Depots voor cultureel erfgoed). Het nieuwe depot aan de Asterweg in Amsterdam-Noord, op een kleine 10 minuten loopafstand van EYE Filmmuseum, opent in de loop van het jaar zijn deuren.

De overhandiging van de sleutels markeert een bijzonder moment: het is voor het eerst dat de EYE-collectie op één locatie onderdak krijgt. Alleen de verzameling nitraatfilms uit de periode 1895-1950 blijft buiten het depot opgeslagen.

Hiermee komt een eind aan de jarenlange versnippering van de films, foto’s, affiches en papieren archieven over meer dan tien opslagplaatsen en kan EYE de ontsluiting van de collectie in lijn brengen met de nieuwste ontwikkelingen.

Het door WAD ontwikkelde depot herbergt werkplaatsen voor de restauratoren,  conservatoren en archiefmedewerkers. Het ontwerp – van de hand van architectenbureau cepezed – sluit aan bij de functie: gesloten wanden voor de depots (met perfecte opslag- en bewaaromstandigheden) en een glazen pui, waarachter zich de werkplekken en de studiezaal (EYE study) bevinden. Het collectiecentrum is ook bedoeld voor journalisten, filmmakers, studenten, wetenschappers en professionals die zich bezighouden met filmconservering en onderzoek. Toegang voor externen is alleen mogelijk op afspraak.

De verhuizing van de verzamelingen naar EYE Collectiecentrum wordt deze zomer voltooid. EYE huurt zijn ruimtes voor ten minste 25 jaar; de resterende depots worden verhuurd aan instellingen die archieven of erfgoedcollecties beheren.